Zoals in de vorige blog besproken is het stellen van doelen erg belangrijk voor het veranderen van je gedrag. Maar hoe stel je nu goed een doel op? In deze blog nemen we je mee in het opstellen van een SMART doel. Lees verder om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Het stellen van doelen is voor veel mensen belangrijk. Om bepaald gedrag te veranderen of gewoon om naar iets toe te werken. De gedachte: ‘Volgende keer ga ik dit echt anders doen’ herkennen veel mensen wel. Maar hoe ga je het nou daadwerkelijk anders doen? Een goede methode om hiervoor te gebruiken is de SMART-methode.
Vaak wordt bij het stellen van een doel het echt concreet maken hiervan vergeten of overgeslagen. Hierdoor kun je wel beginnen aan het bereiken van je doel, maar zie je vaak dat je terugvalt in je oude gedrag. De volgende punten zijn erg belangrijk:
- Maak een doel concreet;
- Zorg voor tussenstappen;
- Vier het behalen van een (tussen)doel;
- Stel een doel zorgvuldig op.
Het laatste punt: het zorgvuldig opstellen van een doel gaan we doen door je doel SMART te maken. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Het opstellen van een doel
Hieronder vertellen we je wat de woorden betekenen en lees je hoe je dit het best kunt gebruiken om een SMART-doel op te stellen.
Maak het doel Specifiek door jezelf af te vragen: Wat is je doel precies? Deze vraag kun je beantwoorden met behulp van de 5 W’s: Wat, Wie, Wanneer, Waarom, Waar.
Maak vervolgens je doel Meetbaar. Hoe bepaal jij of je je doel hebt bepaald? Zijn er bijvoorbeeld getallen aan te koppelen Of is er een andere manier om het te meten? Wanneer is je doel bereikt? Is dit bijvoorbeeld bereikt wanneer je 3 kilo bent afgevallen of wanneer je 5 klanten per dag hebt geholpen op je werk?
Het doel moet Acceptabel zijn. Dat kun je doen door jezelf af te vragen: Past het doel bij mijn huidige situatie? Is er bijvoorbeeld niets dat in de weg staat? (Denk hierbij ook aan omgevingsfactoren).
Vraag jezelf af of het doel Realistisch is. Is het doel niet te makkelijk of juist te moeilijk? Heb je eerdere pogingen gedaan voor dit doel en hoe is dat verlopen?
Als laatst maak je je doel Tijdsgebonden: Wanneer start je met het behalen van het doel en wanneer is je doel ‘behaald’? Komt er meteen al iets in je op waarvoor je deze methode kunt gebruiken? Stel dan een SMART doel voor jezelf en kijk hoe dit je helpt! Voor meer informatie over het stellen van doelen en het veranderen van gedrag kun je contact met ons opnemen.