Het Agressie Spectrum Model.

De drie gelaagdheden van agressie

Bij omgaan met agressie speelt de-escaleren een grote rol. Wanneer je te maken hebt met agressie wil je voorkomen dat een situatie verder uit de hand loopt en zo snel mogelijk de intensiteit van de agressie verminderen. Maar hoe doe je dat? Bij Maduro maken we gebruik van het Agressie Spectrum Model (ASM); dit model geeft inzicht in de verschillende gelaagdheden van agressie. Wanneer je de gelaagdheid herkent kun je met behulp van het ASM een passende manier vinden om te de-escaleren. Daarnaast helpt het ASM achteraf bij het analyseren van een dergelijke situatie. Zo haal je zelf kennis en handvaten uit een meegemaakte situatie die je de volgende keer kunt gebruiken.

 

De drie gelaagdheden

Wanneer we kijken naar agressie onderscheiden we drie vormen:

  1. De rationele gelaagdheid 
  2. De emotionele gelaagdheid
  3. De fysieke gelaagdheid

De rationele gelaagdheid
Deze vorm van agressie wordt over het algemeen ervaren als ‘minst intensief’. In deze gelaagdheid heeft de agressor het gevoel dat hem/haar onrecht is aangedaan. In deze fase is de primaire behoefte van de persoon dan ook om begrepen te worden en blijft daardoor zijn/haar mening of standpunt vaak herhalend toelichten.

De emotionele gelaagdheid

Wanneer het gesprek afdwaalt en het niet meer gaat over de inhoud, belanden we in de emotionele gelaagdheid. Zoals de naam aangeeft, in deze gelaagdheid beginnen de emoties het gesprek over te nemen. De agressor heeft het gevoel dat hij/zij niet begrepen wordt, hierdoor voelt hij/zij zich dan ook niet serieus genomen. De primaire behoefte van de persoon is contact hebben en gerespecteerd worden.

De fysieke gelaagdheid
In deze gelaagdheid uit de agressie zich fysiek, dit kan zijn; een klap op de tafel, een trap tegen de prullenbak maar ook het geven van een kopstoot. In deze fase is het belangrijkst om jezelf veilig te stellen. Fysieke agressie is een uiting van frustratie, ergernis en/of verloren respect.

Het Agressie Spectrum Model

Bovenstaande gelaagdheden zijn de gelaagdheden van het Agressie Spectrum Model. Dit model is door MADURO. ontwikkeld en vormt de basis voor onze trainingen. In deze video neemt onze trainer Leroy Maduro je mee met dit model.

Aan de slag met het ASM?