agressie interventie traject

Ingrijpen als AIT

Het Agressie Interventie Team (AIT), een team dat bestaat uit collega’s gespecialiseerd in het omgaan met en het beheersen van agressieve situaties binnen een organisatie of instelling. Het Agressie Interventie Traject is een doorlopend traject dat je samen met ons aangaat. De basis voor dit traject is het beleid/protocol dat jullie organisatie hanteert ten aanzien van omgaan met agressie. Het is belangrijk dat er duidelijke regels zijn en er een werkinstructie ligt voor het AIT. Wij kijken dan ook graag mee naar jullie procedure en de werkinstructie en scherpen deze aan waar nodig. Als er nog geen procedure/werkinstructie aanwezig is, ondersteunen wij graag bij het opzetten hiervan.

De (door)ontwikkeling van de werkinstructie bestaat uit een aantal stappen.

Stap 1: Inventarisatie – Middels een eerste gesprek inventariseren wij wat er voor jullie organisatie nodig is. Zo behandelen we jullie vragen en onderzoeken wij wat er nodig is om een antwoord te krijgen op deze vragen. 

Stap 2: Ontwikkeling – Wanneer er voldoende informatie aanwezig is, gaan we aan de slag met het opstellen of doorontwikkelen van de werkinstructie. 

Stap 3: Presentatie en evaluatie – Nadat de werkinstructie is ontwikkeld zal deze gepresenteerd worden. Op deze wijze lopen we samen de werkinstructie door om zo indien nodig nog een aantal aanpassingen door te voeren. 

Stap 4: Doorontwikkeling – De laatste aanpassingen zullen worden gedaan. 

Stap 5: Levering (eind)product – Wanneer de laatste aanpassingen zijn gedaan zal het eindproduct, de werkinstructie, worden opgeleverd. 

We nemen de werkinstructie door en koppelen deze aan de praktijk. Weet je waar je eigen grenzen liggen én ook waar de grenzen van de organisatie liggen. We gaan het goede gesprek aan met elkaar om zo gezamenlijk met het gehele AIT op één lijn te komen en blijven. We gaan aan de slag met het evalueren van meegemaakte situaties. Dit doen we met behulp van het Agressie Spectrum Model. Een model dat inzicht geeft in de de-escalatie mogelijkheden die iemand heeft, om zo in de toekomst mogelijk andere uitkomsten te realiseren. Verder oefenen we met de verschillende rollen die het AIT kent en zorgen op deze manier dat ieder AIT-lid de verschillende taken en rollen kan vervullen. Ook leren deelnemers zichzelf (indien nodig) fysiek te verdedigen.

Na dit traject