Samen Weerbaar

In de zorg

Zorgprofessionals worden regelmatig geconfronteerd met grensoverschrijdend en agressief gedrag. Boze bewoners, discussies met familieleden en soms zelfs agressie. Actuele problemen die meer en meer voorkomen. Ze passen in de ‘trend’ dat steeds meer van de professional wordt verwacht, maar juist steeds minder wordt geaccepteerd. In deze training leren wij hoe escalatie van emoties voorkomen kan worden en hoe men als team effectief en professioneel om kan gaan met grensoverschrijdend en agressief gedrag van cliënten, familieleden en mantelzorgers.

 

In dit dagdeel bespreken we hoe we als team/organisatie een gezamenlijke norm stellen, welke onderlinge afspraken er zijn en hoe we daar in de praktijk mee omgaan. We gebruiken het Agressie Spectrum Model (ASM) om deelnemers te helpen bij het snel en accuraat herkennen van het soort spanning en om vervolgens de juiste aanpak te hanteren. We maken hierbij ook de koppeling met de verschillende persoonlijkheidstypes en de invloed daarvan op ons professioneel handelen. 

Het tweede dagdeel bespreken deelnemers verschillende thema’s rondom agressie, weerbaarheid en veiligheid aan de hand van vragen en stellingen om zo hun kijk op de thema’s te delen. We behandelen verder wat een situatie zowel fysiek als mentaal met ons als mens doet en we geven aandacht aan hoe deelnemers een gedegen risicoanalyse van hun omgeving kunnen maken. Wat betekent voor hen in deze gevallen veilig, wanneer begint onveiligheid toe te nemen en wanneer is iets onveilig?

Na deze training