Omgaan met spanning.

Focus, ademhaling en houding

Bepaalde situaties kunnen veel spanning en stress veroorzaken, waardoor het moeilijk kan zijn om kalm en beheerst te blijven. Het is echter mogelijk om met dergelijke situaties om te gaan door aandacht te besteden aan je eigen focus, ademhaling en houding. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen om spanning te reduceren en de controle te behouden.

Tip 1: Verleg je focus

In een situatie met spanning is het gemakkelijk om je te laten meeslepen door je eigen emoties en die van anderen. Door bewust te focussen op je eigen gedachten en gedrag, kun je beter omgaan met de situatie. Probeer de situatie te analyseren zonder je te laten beïnvloeden door je emoties. Stel jezelf vragen zoals: “Wat gebeurt er precies?” en “Wat is de beste manier om hierop te reageren?”

Tip 2: Wees je bewust van je ademhaling

Je ademhaling is een mooie weerspiegeling van de spanning in je lijf. Een versnelde of juist vertraagde ademhaling kunnen beiden een teken zijn van de spanning. Bewust zijn van je ademhaling is al een mooie eerste stap in het controleren van je spanning. Wanneer je je bewust bent van je ademhaling kun je hier vervolgens op acteren. Haal bijvoorbeeld eens een paar keer diep adem en probeer vervolgens terug te keren naar een ‘normale’ ontspannen ademhaling.

Tip 3: Let op je houding

Je lichaamshouding kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt en hoe anderen op je reageren. Door bewust te letten op je houding kun je je eigen spanning verminderen. Probeer de controle over je lichaam wat meer terug te pakken door je een bewust houding aan te nemen. Zet bijvoorbeeld je voeten eens stevig op de grond neer, ontspan je schouders, ga rustig even zitten of houd je ergens aan vast.

Het onder controle krijgen van je spanning is niet altijd eenvoudig. Deze drie tips kunnen je helpen om op de goede weg te komen, maar zijn zeker geen gouden formule. Het vaak oefenen met stressvolle situaties helpt je om te leren en zelfvertrouwen op te bouwen; lukt het je om jezelf te kalmeren dan kan dit ook een positieve invloed uitoefenen op de dynamiek van de situatie. Het geloven in je eigen kwaliteiten is daarbij een enorm belangrijke en waardevolle factor die helpt om je spanning te verminderen.

Leren omgaan met spanning?