Gedragsstijlen volgens DISC.

De verschillende persoonlijkheidstypen

Misschien heb je de term wel eens gehoord: DISC. Wat is DISC en wat kun je ermee?

DISC is een van de meest gebruikte gedragsmodellen en laat zien welke gedrags- en communicatievoorkeursstijlen iemand heeft. DISC zegt dus iets over persoonlijkheid. Hoe gaat iemand om met problemen en het bereiken van doelen? Hoe oefent iemand invloed uit op zijn of haar omgevingen? Hoe reageert iemand op veranderingen en tempowisselingen? Hoe gaat iemand om met procedures en regels die door anderen opgesteld zijn?

Hoe werkt DISC?

Het DISC kleurenmodel kent twee assen. De verticale as gaat over of je meer direct of indirect bent. Het geeft de snelheid en kracht aan waarmee iemand communiceert. Ben je meer indirect (introvert) dan ben je wat bedachtzamer, rustiger, prikkelgevoelig en wil je even nadenken voordat je wat zegt. Ben je meer direct (extravert) dan geef je sneller antwoord, heb je prikkels nodig en ben je verbaal, en ook qua lichaamshouding, meer aanwezig.De horizontale as geeft antwoord op de vraag of je meer mensgericht of taakgericht bent. Ben je meer taakgericht (controlerend) dan laat je je meer leiden door feiten en argumenten, en wantrouw je de situatie enigszins totdat het tegendeel bewezen is. Ben je meer mensgericht (relaterend) dan kies je meer op gevoel en geef je eerder het vertrouwen aan anderen.

De assen leggen de basis voor de vier DISC-stijlen, aan elke stijl is een kleur gekoppeld: Direct (rood), Interactief (geel), Stabiel (groen) en Consciëntieus (blauw).

Bij het model hoort een vragenlijst. Nadat je deze hebt ingevuld, ontstaat er een kleurenprofiel dat aangeeft in welke mate je Direct, Interactief, Stabiel en/of Consciëntieus bent. Hoewel je persoonlijkheid een combinatie is van alle kleuren, is vaak een van de kleuren dominant aanwezig. Goed om te realiseren is dat het ene profiel niet ‘beter’ is dan het andere. Iedereen is een combinatie van de vier typen en de DISC stelt slechts vast welke kleur bij jou het meest duidelijk naar voren komt. Alle vier de persoonlijkheden hebben zo hun kwaliteiten en valkuilen.

Wat kun je met DISC?

De DISC analyse kun je inzetten om op een eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de gedragsvoorkeuren van mensen. 

Bij de toepassing van de DISC persoonlijkheden kunnen we op twee manieren kijken: 1. naar onszelf en 2. naar onze interactiepartner. MADURO. gelooft dat dit eerste de grootste verandering en mogelijkheden biedt. We hebben tenslotte meer invloed op ons eigen gedrag dan op het gedrag van de ander. Zo geeft extra inzicht in bijvoorbeeld onze kwaliteiten, valkuilen en drijfveren, inzicht in onze communicatie. Wij kiezen vaak de weg van de minste weerstand en kiezen daarbij in de communicatie voor iets wat past bij ons. Zo communiceren directe mensen vaak vrij direct, willen conscientieuze mensen hun uitleg graag goed beargumenteren, zijn interactieve mensen geneigd wat om de kern heen te praten en vinden stabiele mensen het lastig om een ‘negatieve’ boodschap over te brengen. Wanneer je dit weet van jezelf kun je hier rekening mee houden in de communicatie. En zo soms bewust hierin een andere keuze maken.

Het maken van deze bewuste keuze kan vooral wanneer je weet met welk persoonlijkheidstype je te maken hebt. Wanneer de agressor bijvoorbeeld veel gedrag vanuit de Directe persoonlijkheid vertoont, kan het handig zijn om hier bepaalde keuzes in te maken. 

Wanneer je je gedrag bewust aanpast aan de ander is het belangrijk om te kiezen voor gedrag dat bij je past en om daadkrachtig op te treden. Wanneer deze twee punten ontbreken, is de kans groot dat de situatie enkel verder escaleert. 

In onze trainingen maken we gebruik van DISC methode om vanuit daar handvaten te geven voor het omgaan met agressie. Ook zetten we DISC in om binnen een team inzicht te krijgen in de verschillende persoonlijkheidstypes om zo de onderlinge communicatie te optimaliseren.

Aan de slag met DISC?