Coping - Omgaan met problemen en stress

Coping is een begrip dat veel wordt gebruikt in de psychologie. Het betekent letterlijk ‘omgaan met’ en wordt voornamelijk gebruikt wanneer we het hebben over omgaan met problemen en stress. 

Copingstrategieën zijn methoden die mensen gebruiken om met stress, tegenslagen en moeilijke situaties om te gaan. Ze helpen om emoties te beheersen, problemen op te lossen en mentale welzijn te behouden.De manieren hoe een persoon omgaan met deze problemen en stress noemen we copingstrategieën. Iedere persoon heeft zo zijn of haar eigen voorkeursstrategieën waar hij/zij naar ‘grijpt’ in stressvolle situaties. 

Verschillende copingstrategieën

We maken onderscheid tussen probleemgerichte- en emotiegerichte coping. Waar de één een voorkeur heeft voor het oplossen van een probleem, heeft de ander de voorkeur gevoelens die het probleem veroorzaakt te veranderen. De voorkeur die iemand heeft bepaalt veel in de keuze van de copingstrategie.

Een aantal copingstrategieën zijn:

    • Probleemgerichte coping: Hierbij probeert iemand de oorzaak van de stress direct aan te pakken door bijvoorbeeld een probleem op te lossen, informatie te verzamelen, of actie te ondernemen om de situatie te verbeteren.

 

    • Emotiegerichte coping: Deze strategieën richten zich op het beheersen van de emotionele reactie op de stressor. Voorbeelden zijn het praten over gevoelens, het zoeken van steun bij vrienden en familie, ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, en het ondernemen van activiteiten die afleiding bieden.

 

    • Cognitieve coping: Hierbij probeert iemand de manier waarop hij denkt over een stressvolle situatie te veranderen. Dit kan onder andere bestaan uit positieve herwaardering (het vinden van positieve aspecten in een moeilijke situatie) en cognitieve herstructurering (het vervangen van negatieve gedachten door meer realistische of positieve gedachten).

 

    • Vermijdingsgerichte coping: Hierbij probeert iemand de stressor of de gedachten en gevoelens die ermee gepaard gaan te vermijden. Dit kan tijdelijk verlichting bieden, maar is vaak niet effectief op de lange termijn. Voorbeelden zijn het ontkennen van een probleem, uitstellen, of afleidingsstrategieën zoals overmatig tv kijken of internetten.

 

Er zijn nog meer copingstrategieën. Iedere strategie kent zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo zorgt vermijding vaak niet voor het oplossen van een probleem maar kan het je wel helpen te kalmeren. Bedenk voor jezelf eens wat de voor- en nadelen zijn van de andere drie strategieën. En denk eens na over je eigen copingstrategieën. Wij zijn benieuwd.

Meer weten over omgaan met stress?