Hoe ga jij om met tegenslagen?

Bij weerbaarheid denken veel mensen al gauw aan het jezelf kunnen verdedigen. Bij MADURO. delen we weerbaarheid echter op in drie delen: Fysiek, verbaal en mentaal. In deze blog gaan we het hebben over mentale weerbaarheid. Hoe ga jij mentaal om met tegenslagen?

Nog even terug naar onze eerdere blog over weerbaarheid. In deze blog vertelden we dat wij weerbaarheid zien als een dynamisch proces van het handhaven van positieve en effectieve coping strategieën bij tegenslagen. Een dynamisch proces wil zeggen dat weerbaarheid niet vast staat: Iemand kan het ene moment weerbaar zijn en het andere moment minder. Daarnaast betekent dit dat je dus kunt werken aan je eigen weerbaarheid. Coping betekent; ‘omgaan met’. Weerbaarheid is dus ook het op een positieve en effectieve manier kunnen omgaan met tegenslagen. 

Als je op deze manier naar weerbaarheid kijkt, zie je hoe essentieel het is om mentaal weerbaar te zijn. Hoe ga jij mentaal om met tegenslagen?

Het hebben van positieve en effectieve coping strategieën is dus essentieel voor je mentale weerbaarheid. Positieve en effectieve coping strategieën zijn voor iedereen anders, wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Wat voor iedereen wel werkt, is inzicht krijgen in de manier hoe jij omgaat met dingen. Wat zijn jouw mogelijke coping strategieën en hoe/wanneer pas jij deze toe?

Inzicht krijgen in jezelf lijkt makkelijker dan het is. Wij bij MADURO. gebruiken hiervoor ons ESW-model (emotie-stress-weerbaarheid model). (Dagelijkse) taken worden beoordeeld aan de hand van twee assen. Geeft een taak je positieve of negatieve emoties en is een taak stressvol of juist niet? Op het moment dat een taak stressvol is en je negatieve emoties geeft, hoe ga jij dan met deze taak om? Wat zijn jouw mogelijke coping strategieën en waarom kies jij voor welke strategie?

Vraag jezelf eens af: wat zijn jouw mogelijke coping strategieën en waarom maak jij keuzes voor een bepaalde strategie? 

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Categories: Weerbaarheid