Omgaan met agressie, waar de één kiest voor het direct stellen van een duidelijke grens vindt een ander het belangrijk om een agressor juist wat meer ruimte geven. Zo gaat iedereen (gedeeltelijk) op zijn/haar eigen manier met agressie om. En dit is in de meeste gevallen ook goed; je eigen manier past namelijk het beste bij jezelf en werkt dan ook voor jou. Want omgaan met agressie is geen trucje die je aanleert, het is een oprechte manier van contact maken. Dit betekent uiteraard niet dat je niet kunt leren om jou eigen manier verder te ontwikkelen. In deze blog geven we je dan ook 4 tips bij het omgaan met agressie. 

Tip 1 Wees oprecht

Aannames, vooroordelen of onbegrip staan vaak aan de bodem van het ontstaan van agressie. Wanneer je wel eens te maken hebt gehad met agressie, vraag jezelf dan eens af: In hoeverre wilde ik de ander in dat moment oprecht begrijpen? En welke rol hadden mijn eigen aannames hierin?

Tip 2 Vraag om hulp

In het geval van agressie kunnen we eigenlijk nooit te vroeg om hulp vragen. Vraag bijvoorbeeld om hulp wanneer je vooraf weet dat een bepaald gesprek nog wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Of wanneer je onderbuikgevoel aangeeft dat een gesprek de verkeerde kant op dreigt te gaan. 

Tip 3 Neem even pauze tijdens een gesprek

Neemt de spanning tijdens een gesprek toe? Kijk eens of je een korte pauze kunt nemen. Haal bijvoorbeeld even wat te drinken of geef aan dat het goed is om even een korte pauze in te lassen.

Tip 4 Sta open voor nieuwe inzichten

Het meeste leer je van meegemaakte situaties. Helemaal wanneer je openstaat voor de inzichten van de mensen om je heen. En, hoe lastig ook, we leren vaak het meest van de mensen die niet helemaal hetzelfde perspectief delen. Blijf hier dan ook altijd voor openstaan!

Wil je meer weten over het omgaan met agressie? Lees dan ook de blog ‘omgaan met agressie‘. Waar we je naast het artikel ook in een video vertellen hoe je agressie optijd kunt signaleren.