Agressie vertoont zich op verschillende manieren in allerlei verschillende gradaties. Het is dan zeker ook niet altijd even makkelijk om om te gaan met agressie. In deze blog nemen we je allereerst mee in het herkennen van de verschillende gradaties van agressie. Want het herkennen van het soort agressie waar je mee te maken hebt bepaald veel over het omgaan ermee.

Wanneer we kijken naar agressie onderscheiden we drie vormen:

1) De rationele gelaagdheid;
2) De emotionele gelaagdheid;
3) De fysieke gelaagdheid.

De rationele gelaagdheid
Deze vorm van agressie wordt over het algemeen ervaren als ‘minst intensief’. De agressor is in deze gelaagdheid opzoek naar begrip. Hij/zij wil begrepen worden en blijft daardoor zijn/haar standpunt vaak herhalend toelichten. Er lijken weloverwogen woorden te worden gekozen, de persoon is (nog) in staat controle te hebben over de emoties en, zoals gezegd, de persoon blijft zijn/haar mening en standpunt uitleggen.

De emotionele gelaagdheid
Wanneer het gesprek afdwaalt en het niet maar gaat over waar het over zou moeten gaan belanden we in de emotionele gelaagdheid. Zoals de naam al te kennen geeft, in deze gelaagdheid beginnen de emoties het gesprek over te nemen. Naast begrip is de agressor nu ook opzoek naar respect. Op dit moment is de inhoud van het gesprek niet langer waar het omgaat. Het gaat nu om het contact en het zoeken naar wederzijds respect.

De fysieke gelaagdheid
Wanneer het in de vorige gelaagdheden niet gelukt is om de agressor te de-escaleren kunnen we in de fysieke gelaagdheid belanden. Vaak vanuit onmacht ziet iemand geen andere oplossing dan proberen met ‘fysieke kracht’ de overhand te nemen. Dit kan o.a. zijn dreigen met geweld, slaan tegen een prullenbak maar ook daadwerkelijk iemand slaan.

Bovenstaande gelaagdheden zijn de gelaagdheden van het Agressie Spectrum Model. Het model dat de basis vormt voor onze trainingen. In de video hieronder neemt onze trainer Leroy Maduro je mee met dit model.

Meer weten? Bekijk ons aanbod.

Trainingen

Online leren

Protocollen en beleid

Categories: Maduro.