Je bent in een zijstraat snel wat spullen uit je auto aan het halen wanneer er een busje aan komt gereden. Hij moet een paar huizen verderop zijn, doordat jouw auto de weg blokkeert komt hij er alleen niet langs. De man roept dat hij haast heeft en je meteen de auto weg moet zetten. Je vraagt of hij even kan wachten omdat je je handen vol hebt en nog even de doos om de hoek moet neerzetten. Voor je het weet staat de man achter je, hij pakt je bij je arm en sleept je mee naar de auto. 

Bij MADURO. zijn er drie onderdelen weerbaarheid; fysiek, verbaal en mentaal. Bovenstaand voorbeeld is een situatie in de fysieke fase. In deze situatie zijn niet alleen je mentale en verbale weerbaarheid van belang. Jouw fysieke weerbaarheid bepaald een hoop voor het verloop van deze situatie.  

Een korte terugblik: In de blog over weerbaarheid (lees hier) hebben we onze definitie van weerbaarheid besproken namelijk: Wij bij MADURO. geloven dat weerbaarheid een dynamisch proces is van het handhaven van positieve en effectieve coping strategieën bij tegenslagen. 

Als we kijken naar agressie zijn er drie fases van agressie. Deze drie fases noemen we het Agressie Spectrum Model, iedere fase van dit model vraagt iets van jou weerbaarheid. Zo is het in fase 1; de rationele fase voornamelijk belangrijk verbaal weerbaar te zijn. Kijken we naar fase 2; de emotionele fase dan zijn zowel verbale- als mentale weerbaarheid belangrijk. Op het moment dat iemand fysiek wordt belanden we in fase 3; de fysieke fase. In deze fase is fysieke weerbaarheid ontzettend belangrijk.

Wanneer je kijkt naar de situatie hierboven, weet jij dan wat je kunt doen om de situatie effectief tot een ‘goed’ einde te brengen? Kun jij je bijvoorbeeld verdedigen wanneer iemand je bij de arm pakt. Of weet je wat je kunt zeggen om de situatie te de-escaleren? 

Bij MADURO. leren wij je waar je op moet letten in een dergelijke situatie, hoe je (indien mogelijk) een situatie zou kunnen de-esclaren. En hoe jij jezelf kunt verdedigen. Dit alles doen we met behulp van coaching, fysieke trainingen en ons online leerplatform.

Wil je weten hoe wij jou/jullie kunnen ondersteunen bij het bereiken van maximale weerbaarheid? Neem contact met ons op.

Categories: Maduro.