Het Agressie Spectrum Model

Bij omgaan met agressie speelt de-escaleren een grote rol. Wanneer je te maken hebt met agressie wil je voorkomen dat een situatie verder uit de hand loopt en zo snel mogelijk de intensiteit van de agressie verminderen. Maar hoe doe je dat?

Bij Maduro maken we gebruik van het Agressie Spectrum Model (ASM); dit model geeft inzicht in de verschillende gelaagdheden van agressie. Wanneer je de gelaagdheid herkent kun je met behulp van het ASM een passende manier vinden om te de-escaleren. Daarnaast helpt het ASM achteraf bij het analyseren van een dergelijke situatie. Zo haal je zelf kennis en handvaten uit een meegemaakte situatie die je de volgende keer kunt gebruiken.

Volgens het Agressie Spectrum Model zijn drie gelaagdheden van agressie:

1. Rationeel: In deze gelaagdheid heeft de agressor het gevoel dat hem/haar onrecht is aangedaan. In deze fase is de primaire behoefte van de persoon dan ook om begrepen te worden.

2. Emotioneel: In deze gelaagdheid heeft de agressor het gevoel dat hij/zij niet begrepen wordt hierdoor voelt hij/zij zich dan ook niet serieus genomen. De primaire behoefte van de persoon is gerespecteerd worden.

3. Fysiek: In deze gelaagdheid uit de agressie zich fysiek, dit kan zijn; een klap op de tafel, een trap tegen de prullenbak maar ook het geven van een kopstoot. In deze fase is het belangrijkst om jezelf veilig te stellen. Fysieke agressie is een uiting van frustratie, ergernis en/of verloren respect.

Iedere gelaagdheid kent zijn eigen kenmerken en gewenste reacties om een situatie te de-escaleren. Tijdens de training agressie en weerbaarheid speelt het Agressie Spectrum een grote rol.

Het analyseren van meegemaakte situaties is ontzettend leerzaam, hier besteden we dan ook zeker tijd aan gedurende onze trainingen.

Leroy Maduro – Eigenaar

Wil je meer weten over het Agressie Spectrum Model in combinatie met onze trainingen? Neem gerust contact met ons op.