Voor een correcte inschatting van de situatie is naast het inschatten van de persoonlijkheid van de persoon en het soort agressie waar je mee te maken hebt ook belangrijk een risicoanalyse te maken van je directe omgeving. Dit stelt je in staat om preventief de kans op gevaar te verkleinen en de kans op een goede afloop te vergroten. De focus area risicoanalyse bevat de volgende modules: 

Persoonlijke ruimte 

Het eerste element van een risicoanalyse is persoonlijke ruimte. Met persoonlijke ruimte doelen we op de fysieke afstand tussen jou en de andere persoon of personen. Als je begrijpt hoe deze persoonlijke ruimte werkt en wat het symboliseert, kun je risico’s in situaties veel beter inschatten. In de module gaan we dan ook aan de slag met het analyseren van de persoonlijke ruimte.  

Beschikbare aanvals- en verdedigingsobjecten 

Wanneer je weet dat er mogelijk gevaar dreigt is het belangrijk te weten welke aanvals- en/of verdedigingsobjecten zich bevinden in de ruimte. Vaak kost het nog geen drie seconden om even goed om je heen te kijken. Hoe je dat doet behandelen we in deze module.  

Beschikbare vluchtroutes 

Als professional is (meestal) de grootste prioriteit jouw eigen veiligheid. De gemakkelijkste manier om serieuze problemen te voorkomen is om simpel niet aanwezig te zijn wanneer deze zich voordoen. Dit betekent dat je altijd in je achterhoofd moet hebben hoe je het snelst en veiligst weg kunt komen in geval van noodweer. Waar je op let bij het derde element van de risicoanalyse behandelen we in deze module. 

Lokalisatie 

Waar ga ik naartoe?’ Een enorm belangrijke vraag als het gaat om je voorbereiding voor je ergens heen gaat. Wanneer je naar een winkel gaat kun je ervan uitgaan dat hulp nooit ver weg zal zijn. Wanneer je echter op een laat tijdstip ergens achteraf gelegen een vervelende zaak moet afhandelen wordt het een ander verhaal. De laatste, en zeker niet onbelangrijke, stap van de risicoanalyse behandelen we in deze module.  

Wanneer je de focus area hebt afgerond; 

  • Ken je de verschillende stappen van een risicoanalyse; 
  • Lukt het jou om snel en adequaat een risicoanalyse te maken; 
  • Ben je preventief in staat de kans gevaar preventief te verkleinen; 
  • Ben je preventief in staat de kans op een goede afloop te vergroten. 

Heb je vragen of wil je meer weten?

Wij helpen je graag verder.