Vitaliteit 

Vitaliteit: een belangrijk thema voor velen. In deze focus area gaan we aan de slag met vitaliteit. Dit doen we door verschillende onderwerpen te bespreken en door daadwerkelijk aan de slag te gaan met verschillende handvaten. De modules binnen de focus area vitaliteit zijn: 

Vitaliteit: de theorie 

Wat is vitaliteit (voor jou)? In deze module krijgen we inzicht in vitaliteit en wat dat betekent voor jou. Dit doen we aan de hand van een artikel, een video en verschillende opdrachten. 

Inzicht in je eigen vitaliteit 

In deze module behandelen we de vraag: hoe vitaal ben jij? Aan de hand van de VitaliteitsScan-50 geef jij je eigen vitaliteit een score. Daarnaast gaan we aan de slag met het inzicht creëren in verschillende vitaliteitsbronnen. Dit zodat jij specifiek aan de slag kunt gaan met jouw vitaliteit. 

Doelen stellen met SMART 

Doelen stellen is belangrijk voor veel mensen, dit om bepaald gedrag te veranderen of gewoon om naar iets toe te werken. De gedachte is er bijna iedere dag wel; ‘De volgende keer ga ik het echt anders doen’ of ‘Vanaf nu ga ik echt…’ herkenbaar? In deze module ga je aan de slag met het stellen van doelen aan de hand van de SMART-methode. 

vitaliteit

Gedachten veranderen met het G-schema 

Disfunctionele gedachten zullen leiden tot disfunctioneel gedrag. Wil je iets veranderen aan je gedrag, dan zal je moeten beginnen met het veranderen van je gedachten. Hoe dit kan aan de hand van het G-schema wordt in deze module behandeld. 

Overzicht creëren met tijdmanagement 

Wanneer je veel stress ervaart heeft dit een negatieve invloed op je vitaliteit. Eén van de belangrijkste oorzaken van stress is tijd en dan met name; het gevoel dat er te weinig tijd is om de dingen te doen die allemaal op je ‘lijstje’ staan. Het creëren van een takenoverzicht en het maken van een planning kan een oplossing zijn. Iets waar we in deze module mee aan de slag gaan. 

Cirkels van Covey 

Tijd en energie zijn voor iedereen beperkte bronnen. Het zou dan ook logisch zijn dat we deze bronnen op de juiste manier gebruiken. Maar doen we dat eigenlijk wel? Voor het beantwoorden van deze vraag kijken we naar de cirkels van Covey. Ofwel; de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. In deze module gaan we hiermee aan de slag. 

Mindfullness 

Mindfulness: een begrip dat de afgelopen jaren steeds vaker positief terug lijkt te komen. Waar de term ‘zweverig’ vaak bleef plakken aan mindfulness lijkt dit steeds meer om te keren. In deze module nemen wij je mee door het begrip mindfulness en gaan we ermee aan de slag. 

Wanneer je deze focus area hebt afgerond: 

  • Weet je wat vitaliteit is; 
  • Heb je inzicht in je eigen vitaliteit; 
  • Kun je beter prioriteiten stellen; 
  • Lukt het je negatieve gedachten onder ‘controle’ te krijgen; 
  • Weet je energie te stoppen in de juiste dingen. 

Heb je vragen of wil je meer weten?

Wij helpen je graag verder.