Een hoge hartslag, klamme handen een ademhaling die versneld. Lichamelijke reacties die optreden wanneer de spanning toeneemt. Hoe hoger de spanning, hoe meer lichamelijke reacties en dat vaak op momenten die helemaal niet uitkomen. Waar we je eerder hebben verteld over het fight, flight, freeze systeem, geven we je hieronder 3 tips om bij hoge spanningen de spanning (iets) te doen laten zakken. 

Tip 1: Verleg je focus

Wanneer de spanning toeneemt, gaat ons hoofd vaak zijn eigen gang. Allerlei doemscenario’s over wat er wel- of niet zou kunnen gebeuren of negatieve gedachten die je angst en spanning verder doen toenemen. Blijven nadenken over de situatie waarin je je bevindt maakt vaak dat de doemscenario’s en negatieve gedachten je steeds verder overnemen. Probeer in een dergelijk moment dan ook (al is het maar kort) je focus te verleggen. Scan bijvoorbeeld eens uitgebreid de omgeving, denk na over positieve gedachten of word je bewust van je ademhaling.

Tip 2: Let op je houding

Wanneer de spanning je lichaam overneemt kan het voelen alsof je geen controle meer hebt over je eigen lichaam. Misschien begin je wil te trillen of voel je je oncomfortabel in je houding. Probeer de controle over je lichaam wat meer terug te pakken door je een bewust houding aan te nemen. Zet bijvoorbeeld je voeten een stevig op de grond neer, ga rustig even zitten of houd je ergens aan vast.

Tip 3: Wees bewust van je ademhaling

Je ademhaling is een mooie weerspiegeling van de spanning in je lijf. Een versnelde of juist vertraagde ademhaling kunnen beiden een teken zijn van de spanning. Bewust zijn van je ademhaling is al een mooie eerste stap in het controleren van je spanning. Wanneer je je bewust bent van je ademhaling kun je hier vervolgens op acteren. Haal bijvoorbeeld eens een paar keer diep adem en probeer vervolgens terug te keren naar een ‘normale’ ontspannen ademhaling.

Het onder controle krijgen van je spanning is lang niet altijd makkelijk. Deze 3 tips kunnen je hierbij een gedeelte helpen maar zijn zeker geen gouden formule. Voor veel situaties geldt: Hoe meer je oefent met spannende situaties hoe meer je leert en hoe meer vertrouwen je krijgt in dat jij de kwaliteiten hebt om de situatie succesvol af te ronden. En vooral het geloven in je eigen kwaliteiten is een ontzettend belangrijke en mooie factor die jou helpt om je spanning te doen afnemen.

“Vertrouwen in je kwaliteiten en geloof hebben in jezelf. Super belangrijk om je spanning te doen verminderen ”

Leroy Maduro – Trainer, Eigenaar

Categories: Maduro.