Deze maand is de maand van cultuur bij MADURO. Een onderwerp waar niet altijd even makkelijk over gesproken wordt. Bij MADURO. brengen we het gesprek graag op gang. Vorige week zijn we in gesprek gegaan met Edwin over cultuur aan de hand van een aantal stellingen. (lees hier) Vandaag is Leroy aan de beurt.

Allereerst; bij MADURO. besteden we veel aandacht aan het onderwerp cultuur, waarom vind jij dit belangrijk? 

Omdat diversiteit en cultuur maatschappelijk in organisaties en binnen teams een steeds groter onderdeel wordt. Ik vind op dit moment dat er te veel aandacht is voor cultuur op aspecten waar het niet over hoort te gaan. En dat er meer aandacht moet zijn voor aspecten waar het wel over hoort te gaan. 

“Ik heb weinig vooroordelen.” 

Nee, ik heb wel veel vooroordelen. De vraag is niet of je veel of weinig vooroordelen hebt. De vraag is wat je met de vooroordelen doet. Ieder mens heeft vooroordelen. Zelf probeer ik er niets mee te doen. Maar tuurlijk zijn mijn vooroordelen ook richting gevend in bepaalde situaties. 

“In ieder vooroordeel zit een kern van waarheid.”

Oeh.. Prikkelend. Ja is de harde kant. Uiteindelijk ligt de waarheid in het midden. Want er is een nuance. Een vooroordeel kijkend naar een generieke doelgroep heeft een bepaalde waarheid. Maar een vooroordeel op basis van een individu is onzin.

“Een cultureel divers team is beter.”

Hier kan ik twee kanten opgaan. Ja want je hebt meer raakvlakken met je doelgroep omdat de wereld divers is. Maar voor mij is cultuur niet bepalend maar juist de individuele kwaliteiten om uiteindelijk het optimale resultaat te behalen. Feit is wel dat verschillende culturen verschillende kernkwaliteiten met zich meedragen en daardoor complementair aan elkaar zijn. Als ik één antwoord zou moeten geven zou ik toch eens zeggen. 

Hoe vind je het om dit onderwerp te bespreken?

Ik vind het lastig om uitspraken te doen over dit thema vanwege de lading die cultuur tegenwoordig heeft gekregen. Dat is precies ook de reden dat we het bij MADURO. hierover willen hebben. We willen toe naar het feit dat mensen elkaar niet gaan afrekenen op bepaalde meningen, we willen een gezonde discussie met elkaar kunnen voeren. Er zijn mensen die heel hard dingen roepen en achteraf denken, had ik dit wel moeten zeggen. Dit omdat ze op het moment zelf niet goed nadenken of bepaalde woorden kwetsend kunnen overkomen.