“Wanneer iemand fysiek agressief wordt heb je het te ver laten komen.’

Het is vrijdagochtend 8 uur, voor je naar je werk gaat moet je nog even snel wat spullen langsbrengen bij een collega. Wanneer je bij je collega bent zet je de auto snel langs de weg en begint met uitladen. Er komt een busje aangereden die er net niet langs kan. Hij begint tegen je te schreeuwen; ‘Hé zet $%# die auto aan de kant.’ Je vraagt of hij even kan wachten zodat jij je spullen nog even snel kan neerzetten. Voor je het weet staat de man naast je, hij pakt je bij de arm en sleept je mee naar je auto. 

Afgelopen donderdag gaven wij de training; ‘weerbaar tegen weerstand.’ Een training die zich richt op het snel en accuraat kunnen reageren op agressie. Bovenstaand voorbeeld is een casus die wij besproken tijdens deze training. Wij stelden hierbij een aantal vragen:

  1. Hoe zou jij reageren in deze situatie?
  2. (Hoe) zou je deze situatie voorkomen kunnen hebben?

Voor je verder leest, sta zelf ook eens stil bij deze vragen. Eén van de reacties die we kregen; ‘Wanneer iemand fysiek agressief wordt heb je het te ver laten komen.’ Een reactie die ons en de rest van de groep prikkelde. 

Een hoop groepsgenoten waren het er niet mee eens. De persoon legde zijn reactie dan ook verder uit; ‘Wanneer iemand jou fysiek kan aanvallen heb je deze persoon hier ook de ruimte voor gegeven, wanneer iemand niet bij jou kan komen óf wanneer je iemand geen reden geeft om bij jou te komen zal deze persoon je ook niet fysiek aanvallen.’ 

Wij zijn benieuwd, wat vind jij van de stelling; ‘Wanneer iemand fysiek agressief wordt heb je het te ver laten komen.’ 

Categories: Weerbaarheid