Vorige week hebben we het gehad over de verschillende fases van gedragsverandering (zie blog). Zoals ik al benoemde, gedrag veranderen gaat nooit makkelijk en snel. Daarom deze week; een aantal praktische tips bij het veranderen van gedrag.

Tip 1; Weeg de voor- en nadelen goed af

Wanneer je iets écht wilt, lukt het vaker. Wanneer je voor- en nadelen goed met elkaar afweegt loop je niet onverwacht tegen een hoop nadelen aan. Indien je dit niet doet en wel tegen een hoop onverwachte nadelen aanloopt zal dit eerder zorgen voor een terugval.

Tip 2; Zorg dat het gewenste gedrag concreet is

Bepaal voor jezelf wat het gewenste gedrag inhoudt. Een voorbeeld: Mijn ongewenste gedrag is dat ik vaak taken uitstel, het gewenste gedrag is dan ook dat ik minder zou willen uitstellen. Vraag in dit geval jezelf af wat dit concreet betekend qua gewenst gedrag. Bijvoorbeeld: Het gewenste gedrag is concreet dat ik minimaal één keer in de week taken met deadlines minimaal drie dagen voor de deadline al af heb. 

Tip 3; Maak gewenst gedrag passend

Wanneer je meer wilt sporten, kies dan een sport die jij leuk vindt. Want iets dat je leuk vindt, houdt je langer vol. Het lijkt heel logisch maar toch gebeurt het veel te weinig. Verschillende websites vertellen jou hoe je het gewenste gedrag kunt bereiken, vraag jezelf altijd af of dat ook de manier is die bij jou past.

Tip 4; Kleine stapjes, groot resultaat

Op een bepaald moment lijkt het besef er ineens te zijn; Dit gedrag moet veranderen. Van de één op andere dag van zwart naar wit. Soms werkt het, meestal niet. Kleine stapjes zorgen voor een groot resultaat. Wanneer je vaker nee wilt zeggen, zeg dan niet tegen alles nee. Maak een plan met tussenstapjes en een concreet einddoel.

De tips nog praktischer maken? Bedenk jezelf dan eens: Welk gedrag wil ik veranderen? En pas de tips op deze vraag toe.

Mee weten over gedragsverandering? Neem gerust contact met ons op.

Categories: Doelen