Balans, wat betekent dat eigenlijk? En hoe zorg je voor de juiste balans? Wij nemen je mee in het drie pijler model. Een model dat graag in balans wil blijven.

Het drie pijler model bevat, zoals de naam al zegt, drie pijlers; privé, werk en sociale contacten. De balans tussen deze drie pijlers bepalen samen het functioneren van een individu.

De drie pijlers kunnen worden gezien als drie benen waar een individu op leunt. Indien één van deze pijlers weg valt, zal er op de andere twee pijlers worden geleund. Indien twee pijlers volledig wegvallen, kan er geen balans worden gevonden waardoor een individu ‘neervalt’.

De juiste balans tussen de drie pijlers is de weg naar het optimaal functioneren zowel mentaal als fysiek. Wat deze juiste balans is, is per individu verschillend. Ieder individu heeft een zogenoemde primaire pijler, een pijler waar hij/zij het meest op leunt. Deze pijler is afhankelijk van de persoonlijkheid van het individu en de levensfase waar het individu zich in bevind. Een student heeft bijvoorbeeld vaak een andere primaire pijler dan iemand die met pensioen is. 

Je zou de drie pijlers samen kunnen zien als 100%. Waar voor de één privé 60% bevat, in een voor zijn/haar gezonde balans en voor de ander privé 10% bevat. Het belangrijkste is het BELANG wat een individu geeft aan één van de pijlers ten opzichte van het percentage wat de persoon ook daadwerkelijk ERVAART. Hierbij is het belangrijk dat ieder individu bepaalde stress nodig heeft.

De drie pijlers balanceren samen op een basis van gezondheid.  Een goede bodem van gezondheid maakt jouw drie pijlers sterker.

Tip: Creëer eens inzicht in je eigen verdeling; hoeveel ben jij daadwerkelijk bezig met de verschillende pijlers? En hoe zou je dit graag zien? Wil je meer weten over ons drie pijler model? Neem dan gerust contact met ons op.

Categories: Vitaliteit