Stress en vitaliteit hebben sterk met elkaar te maken. Wanneer je veel stress hebt heeft dit een negatieve invloed op je vitaliteit. Iets doen aan je stressniveau kan dan helpen. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is de tijdmanagement matrix. Dit model lichten we hieronder toe.  

Misschien ken je het wel, je hebt het gevoel dat je te veel moet doen in te weinig tijd. Er is te weinig tijd om alles wat je op je ‘lijstje’ hebt staan te doen. Wat kan helpen hierbij is het maken van een goed overzicht en een planning van al je taken.   

Tijdmanagement matrix

Om dit overzicht te creëren kun je gebruik maken van de tijdmanagement matrix. Dit model maakt onderscheid in de belangrijkheid en de urgentie van elke taak die je op je lijstje hebt staan. 

De matrix bestaat uit vier vakken. Iedere taak behoort in één van deze vier vakken. Om te weten in welk vak de taak hoort moet je twee keuzes maken. Die keuze maak je door de volgende vragen te beantwoorden:

Is de taak wel of niet belangrijk? 

Ofwel: Ben je verantwoordelijk voor de taak? Gelden er sancties voor jou als deze taak niet wordt volbracht? Is de uitkomst van de taak van waarde voor jou?

En: Is de taak urgent?

Dient de taak binnen enkele uren te worden volbracht? Heeft het gevolgen als de taak niet binnen de tijd wordt volbracht?

Vanuit deze twee vragen ontstaan er vier mogelijkheden en dus vier vakken: 1) belangrijk en urgent, 2) belangrijk maar niet urgent, 3) niet belangrijk maar wel urgent, 3) niet belangrijk en niet urgent.

De taken die vallen in vak 1 dienen als eerst gedaan te worden omdat ze belangrijk en urgent te zijn. Om stress weg te nemen kun je dus als eerst de belangrijke en urgente taken te doen. 

Door dit model heb je overzicht in de taken die je als eerst van je lijstje af moet strepen waardoor je stresslevel zou dalen. 

Wil je meer weten over het gebruik van de tijdmanagementmatrix of wil je een training volgen over vitaliteit en/of stress? Neem contact met ons op.  

Categories: Vitaliteit