In deze blog zoomen we verder in op de directe persoonlijkheid uit de DISC. Om te lezen wat de DISC precies is, lees onze vorige blog: Wat is de DISC?

De DISC stelt dat er vier verschillende persoonlijkheidstypen zijn:

·      De rode, directe persoon

·      De gele, interactieve persoon

·      De groene, stabiele persoon

·      De blauwe, consciëntieuze persoon

Iedereen is een combinatie van deze vier persoonlijkheden, maar vaak springt één van de kleuren eruit. In deze blog gaan we het hebben over mensen die het hoogst scoren op het rode gebied: De directe persoonlijkheid, ofwel ‘de leider’.

De D-persoon is het eerste persoonlijkheidstype in de DISC en bevindt zich in de linkerbovenhoek van het model. Dit type wordt in het model aangeduid met een felrode kleur. Rood kennen we als passievolle, dominante kleur. Dit sluit naadloos aan op de persoonlijkheid van de directe persoon: Diegene is naast direct ook taakgericht. Dit betekent dat een direct persoon ambitieus is en zegt waar de dingen op staan.

D-personen zijn zelfverzekerd en zelfstandig. Ze hebben behoefte aan controle en macht en zijn besluitvaardig. De kracht van de D-persoon zit hem ook in zijn resultaatgerichtheid: Een Direct persoon houdt zijn of haar ogen op het resultaat en is niet bang om risico’s te nemen om dit resultaat te bereiken. Ze presteren prima onder druk. Mensen met een D-profiel zijn dan ook uitstekende leiders.

Zoals elk persoonlijkheidstype van de DISC, heeft de D-persoon ook zijn valkuilen. Zo kan een direct persoon agressief of arrogant overkomen. Daarnaast heeft de directheid van de D-persoon een keerzijde: De persoon kan onnodig kwetsend zijn. Ook heeft een D-persoon moeite met te veel details. Hij of zij vindt het juist fijn wanneer iemand zijn verhaal kort en bondig vertelt.

Ben of ken jij een direct persoon? Bekende personen die in te delen zijn als D-persoon zijn onder anderen Louis van Gaal en Barack Obama.

Nieuwsgierig geworden naar jouw eigen DISC-profiel? Neem contact op voor de mogelijkheden.