In deze blog zoomen we verder in op het consciëntieuze persoonlijkheidstype uit de DISC. Om te lezen wat de DISC precies is, lees onze blog: Wat is de DISC.

De DISC stelt dat er vier verschillende persoonlijkheidstypen zijn: 

  • De rode, directe persoon 
  • De gele, interactieve persoon 
  • De groene, stabiele persoon 
  • De blauwe, consciëntieus persoon 

Iedereen is een combinatie van deze vier persoonlijkheidstypen, maar vaak springt één van de stijlen eruit. In deze blog hebben we het over mensen die het hoogst scoren in het blauwe gebied: De consciëntieuze persoon, ook wel ‘analyticus’. 

Het consciëntieuze persoonlijkheidstype bevindt zich in de linkerbenedenhoek van het model. Dit wil zeggen dat de C-persoon indirect en taakgericht is. De consciëntieuze persoonlijkheid heeft een blauwe kleur. Deze rustige kleur staat voor het nauwkeurige en rustige karakter van de C-persoon. De C-persoon wordt blij van informatie en precisi, daarnaast houdt diegene van logica en is hij of zij kritisch en objectief. De kracht van een consciëntieus persoon zit in zijn of haar perfectionisme, maar ook in gevoel voor structuur. De C-persoon houdt ook van overzicht en is diplomatisch en analytisch sterk. C-personen zijn echte denkers en observatoren met een behoedzame houding.

Ook de consciëntieuze gedragsstijl komt met een aantal valkuilen. Doordat de consciëntieuze persoon zo gefocust is op informatie, kan diegene afstandelijk overkomen. Zeker onder stress heeft een C-persoon de neiging om afstandelijk te worden en hij of zij wordt stil en cynisch. Daarnaast is een consciëntieus persoon soms besluiteloos. Dit wordt gevoed door het feit dat mensen met deze persoonlijkheid niet houden van risico’s en liever de controle dicht bij zich houden. Een andere valkuil van C-personen is dat zij vaak alles volgens de regeltjes willen doen.

Ben of ken jij een consciëntieus persoon? Bekende personen die in te delen zijn onder het consciëntieuze persoonlijkheidstype zijn bijvoorbeeld Bill Gates en Albert Einstein. 

Nieuwsgierig geworden naar jouw eigen DISC-profiel? Neem contact op voor de mogelijkheden. 


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *