In deze blog zoomen we verder in op het interactieve persoonlijkheidstype uit de DISC. Om te lezen wat de DISC precies is, lees onze blog: Wat is de DISC? 

De DISC stelt dat er vier verschillende persoonlijkheidstypen zijn:

  • De rode, directe persoon
  • De gele, interactieve persoon
  • De groene, stabiele persoon
  • De blauwe, consciëntieuze persoon

De enthousiasteling

Iedereen is een combinatie van deze vier persoonlijkheidstypen, maar vaak springt één van de kleuren eruit. In deze blog hebben we het over mensen die het hoogst scoren in het gele gebied: De interactieve persoon, ook wel ‘de enthousiasteling’.

Het interactieve persoonlijkheidstype is te vinden aan de rechterbovenkant van het model en dit betekent dat de I-persoon direct en mensgericht is. De I-persoon heeft in dit model een gele kleur gekregen. Geel is de kleur van de zon en gezelligheid en zo kunnen we het karakter van de I-persoon ook zeker beschrijven. De interactieve persoon wordt namelijk gekenmerkt door zijn of haar enthousiasme, hartelijkheid en creativiteit. De I-persoon wordt gedreven door waardering, plezier, contact en erkenning. Zij stellen lage eisen aan zowel henzelf als aan anderen. Over het algemeen zijn I-personen sociaal sterk en en ze houden van contact met anderen.

Elk persoonlijkheidstype van de DISC heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Mogelijke valkuilen van een interactief persoon zijn dat diegene chaotisch en impulsief kan zijn. Daarnaast is de I-persoon soms in het enthousiasme onrealistisch en kan hij of zij opdringerig worden. Ook is de interactieve persoon bang voor afwijzing en bang om niet gezien te worden. 

Ben of ken jij iemand met een interactieve persoonlijkheid? Bekende personen die in te delen zijn als interactief zijn Paul de Leeuw en Will Smith.

Nieuwsgierig geworden naar jouw eigen DISC-profiel of benieuwd naar wat je nog meer met de DISC kan? Neem contact op voor de mogelijkheden.